Klods Hans som coach

Created: lør, 05/27/2006 - 03:30

Historien om Klods Hans viser, hvorfor man når længst med at dyrke processen fremfor prinsessen.

SELV OM TRINE og Tures coachingforløb nu er ved vejs ende, er der stadig mange ting at tænke over, hvis de vil fortsætte udviklingen frem mod et mere nærværende liv med hinanden, børnene og ikke mindst sig selv.

En af de ting, Ernest Holm Svendsen har sagt igen og igen er, at Trine og Ture er nogle meget målorienterede mennesker. Det er i sig selv fint at kende sine mål, men målene må aldrig blive det vigtigste, for så mister man processen og dermed muligheden for at være helt tilstede i alle de nu'er, der findes på vej mod målet.

»Det med det målorienterede har været lidt af en aha-oplevelse for os, og vi har snakket meget om, hvordan vi kan lære at dvæle mere i processen uden at tænke så meget på, hvad vi skal frem mod,« siger Trine.

Ernest Holm Svendsen forklarer, at der er to måder at være målorienteret på: Man kan være målrettet. Eller man kan være målbevidst.

»Historien om Klods Hans illustrerer forskellen. Både Klods Hans og hans to brødre har samme mål: De vil giftes med prinsessen. Men hvor de to brødre er målrettede, så er Klods Hans målbevidst,« forklarer han.

Brødrene forbereder sig grundigt, de studerer latin, broderer seler og lærer aviser udenad - og begiver sig så tavse og koncentrerede afsted til slottet.

Men de har ikke kunnet forberede sig på, hvad den kloge prinsesse har lyst til at sludre om og falder i med et brag, da hun er ligeglad med al deres latin og i stedet begynder at snakke om at stege hanekyllinger. Øh bøh...

Så kommer Klods Hans. Han ved også, hvad han vil nemlig have hende. Men han har samtidig hygget sig hele vejen hen til slottet, overskrævs på sin gedebuk. Han har bl.a. fundet en død krage og en gammel træsko.DA DEN EFTERHÅNDEN noget desillusionerede prinsesse atter begynder at snakke om at stege hanekyllinger, er Klods Hans nærværende nok til at gribe den i luften (læs: nuet) og spørge, om han så kan få sin krage stegt med?

»Prinsessen falder selvfølgelig for ham med et brag. Han får hende lige præcis, fordi han har haft det sjovt på vej hen til hende. I skal øve jer i at blive Klods Hans-agtige,« siger Ernest Holm Svendsen til Ture og Trine.

»Derfor er der én huskeregel fremover: I skal aldrig ofre kvaliteten af nuet til fordel for et fremtidigt resultat. Min pointe er, at der aldrig findes en situation, hvor der er grund til at ofre kvaliteten af det, man er i lige nu, til fordel for noget, som man tror eller håber vil ske senere,« siger Ernest Holm Svendsen.

»Vi bilder os gang på gang ind, at dette projekt, denne succes, er helt speciel og vigtigere end alt andet. Og så klør vi på og kommer i mål. Men sjovt nok: Så snart vi er kommet dertil, er der et nyt projekt, som er vigtigt. Og pludselig er vi blevet 80 år og opdager, at det ikke er de korte øjeblikke, hvor vi har nydt vores successer, som var vores liv. Det var alt det indimellem,« siger han.

Om et halvt år besøger vi familien Wibrand igen for at høre, hvordan det går med at holde fast i nærværet og de nye vaner.