Guide til nutidens forældreskab

Created: fre, 05/12/2006 - 03:30

To svenske mødre har skrevet bogen »Trygge Børn«, der præsenterer tendenser og tanker i skandinavisk børneopdragelse. Desuden rådgiver 50 eksperter om, hvordan vi hjælper vore børn til at blive trygge og harmoniske mennesker.

Tryghed er noget, som alle forældre ønsker for deres børn. Men hvad kan vi gøre for at give ungerne en god barndom, og hvordan skaber vi tryghed i hverdagen og giver vore børn et godt selvværd, så de bliver rustet til livets udfordringer? Det kan forældre til børn fra 0-12 år få svar på i bogen »Trygge Børn«, der behandler emner som søvn, stress, spisevaner, skilsmisse, sport, selvværd og søskenderelationer.

De to svenske kvinder, Jorunn Hansson og Christina Oscarsson, der står bag bogen og hver er udstyret med fire børn, syntes, at der manglede oplysninger om alle disse emner i én og samme bog. Udover forfatternes egne erfaringer er de 255 sider krydret med spørgsmål og tanker fra 200 småbørnsforældre. Forfatterne har allieret sig med omkring 50 eksperter på området, herunder familieterapeuterne og forfatterne Jesper Juul (Dit Kompetente Barn) og Mogens A. Lund (Tid til familien). Eksperterne giver blandt andet bud på, hvordan forældre i hverdagens situationer kan hjælpe børnene med at udvikle sig til trygge og harmoniske mennesker med et godt selvværd, ligesom et helt kapitel er afsat til stress hos børn.

Specialpædagog Ylva Ellneby, der har studeret, hvordan børn oplever stress i hverdagen, peger på, at forældrene bør tænke over, hvordan hverdagen ser ud for børnene i dag. Det drejer sig ikke om børn med specifikke problemer, men om dine og mine børn, skriver hun. Kapitlet beskriver, hvordan hverdagen for mange børn er fyldt med stress. Det ny i et barneliv i dag er en lind strøm af informationer, som nogle gange oversvømmer de små. De får en mængde indtryk fra radio, TV, computerspil og internet og på den måde udsættes de for mere information, end de kan tolke og forstå. For at modvirke stressen anbefales daglig fysisk aktivitet i form af en rask gåtur, leg eller boldspil. Derudover anbefaler bogen at give børnene en mental hverdagsstrategi for at give dem mulighed for at håndtere de efterfølgende dage. Det indebærer, at børnene får at vide, hvad der skal ske i de nærmeste dage, og hvad der forventes af dem.

Bogen indeholder mange praktiske eksempler og hvert kapitel kan læses for sig i valgfri rækkefølge. »Trygge Børn« udkom torsdag på forlaget Schønberg og koster 249 kroner.