Efter oprydningen

Created: lør, 05/27/2006 - 03:30

Tre måneders coaching i nærvær har betydet store ændringer i familien Wibrands tilværelse. Nu skal deres lejlighed også bygges om, for det er jo her, nærværet skal praktiseres. Og så har Trine opgivet sit freelance-liv og fundet et fast job.

»DU FYLDTE MEGET på, sidst du var her. Det virkede voldsomt, og jeg kunne ikke lige umiddelbart se, at dine opgaver til os havde så meget med nærvær at gøre. Men efterhånden som vi er kommet i gang, kan jeg sagtens se, at det hele hænger sammen. Der er virkelig sat skub i en masse ting herhjemme.«

Trine Wibrand og hendes mand, Ture Wibrand, sidder i køkkenet til deres tredje og sidste møde med nærværsekspert Ernest Holm Svendsen, som gennem de seneste måneder har coachet dem i at få mere nærvær ind i familielivet - især i forhold til deres tre små døtre Amalie, Alberte og Matilde.

Et behov, som især Trine har følt, efterhånden som familien og arbejdsbyrden er vokset og tiden til at nå det hele blevet mindre.

Under første samtale fik Trine, Ture og børnene ryddet op i deres dårlige TV-, PC- og mobilvaner og andre uvaner, som stjal tid og opmærksomhed fra familielivet og nærværet.

Det har resulteret i, at de i dag kun tænder fjernsynet, hvis der er noget bestemt, de gerne vil se. Og så bliver der slukket igen bagefter.

»Børnene ser stadig morgen-TV i weekenden, men til hverdag er der slukket, og det passer fint ind i vores grundholdninger,« forklarer Ture.

Ved det andet møde med Ernest Holm Svendsen en måned senere blev der taget fat i både det fysiske og mentale rod, vi alle samler sammen, og som er med til at blokere for, at man kan leve i nuet og være et nærværende menneske.

Det var især opgaverne med hver især at få ryddet op - også i relationerne til andre mennesker og til hinanden - som virkede overvældende på Trine og Ture.

Men det hele har alligevel vist sig at gå op i en højere enhed siden sidst. Oprydningen i lejligheden og i Trines arbejdsværelse satte en kædereaktion i gang, som indtil videre er endt med et par store ændringer i familiens liv.

»Den her nærværsproces har hjulpet mig til at indse, at jeg ikke skulle være selvstændig mere. Det var fint at slukke PCen helt, som du ganske rigtigt sagde - men det var stadig ikke nok. Og da jeg så gik i gang med at rydde op på mit kontor endte det faktisk med, at jeg indså, at det var blevet for ensomt at sidde herhjemme og arbejde. Så nu har jeg lavet den ultimative adskillelse mellem arbejde og fritid og fundet mig et fast job ude i byen. Og det passer mig fantastisk godt,« fortæller Trine, som lynhurtigt fik et job som redaktør på et magasin.DEN ANDEN STORE ændring er også affødt af den mentale og fysiske oprydning efter sidste snak med Ernest Holm Svendsen: Lejligheden - især køkkenet - skal bygges om. Nu. For det er jo her, at nærværet, samværet, nuet og livet skal leves.

»Igen startede det med, at jeg begyndte at rydde op på hylderne, da du var gået sidst,« siger Trine til Ernest Holm Svendsen.

»Og så endte det med, at vi begyndte at se på vores hjem, hvad vi vil med det og hvordan her skal være. Og nu har vi besluttet, at her er for mange vægge. Vi vil prøve at skabe et hjem, som ikke tynger os - vi vil have nogle rammer, så vi kan leve bedre. Og nu gør vi det, selv om det bliver dyrt,« fortæller Trine og Ture.

De har ellers altid hadet, når andre mennesker sagde »engang skal vi .... «, om ting, de virkelig gerne ville.

»Men det var faktisk det, vi selv havde gang i, fordi vi altid har været ærekære omkring ikke at stifte gæld. Det stammer fra dengang vi ikke havde så mange penge. Men nu har vi faktisk råd, og det er jo nu, vi bor her sammen med børnene og nu, vi skal have glæde af omgivelserne her. Og så kunne vi pludselig bare mærke, at det er det, vi skal gøre,« fortæller de.

Ernest Holm Svendsen er begjstret. »Ja, og det er netop den følelse, der også skal ind på de andre områder af tilværelsen, så man har en målestok for, om det er det rigtige, man er i gang med.«

Trine fortsætter: »Jeg har mærket det samme i forhold til mit nye job: Der er ingen tvivl, nervøsitet eller forbehold - kun glæde og stolthed over at have truffet det valg og gjort op med det gamle billede af mig selv som selvstændig. En enorm glæde, som jeg ikke havde haft længe i mit arbejdsliv.«

Ernest Holm Svendsen forklarer, at man generelt skal være meget opmærksom på, at den måde man lever på og opfatter sig selv på ikke er stivnet i en ydre form, som ikke (længere) giver mening eller opfylder sit oprindelige formål. For så giver de ikke energi længere - tværtimod.

Hos Trine og Ture er det etiketter som »Jeg er selvstændig erhvervsdrivende«, »Vi stifter ikke gæld« og »Vi spiller ikke spil«, der er forældede og for små til det liv, de lever nu - eller gerne vil leve.

»I skal begge to - men især Trine - blive bedre til at give slip på ting og former, som ikke passer mere. På alle områder. Præcis som I har gjort nu med lejligheden og det nye job,« siger Ernest Holm Svendsen.NÆRVÆRSCOACHEN VIL OGSÅ gerne vide, hvordan det er gået med at rydde op i de menneskelige relationer.

Her har både Trine og Ture været i gang med at overveje, hvilke hængepartier med andre, der stadig suger deres psykiske energi. Flere gamle venner og veninder har da også fået et opkald, en mail eller i hvert fald en tanke. Men det er især i forhold til hinanden, at oprydningen har betydet noget. Selv om de var skeptiske til at starte med. Men de har faktisk fået hul på en ganske bestemt og ret alvorlig sag mellem dem, som har ligget og luret længe. Og den snak, som er for personlig til at komme i avisen, er ikke slut endnu.

Også opgaven med at bruge to aftener på at fortælle hinanden deres komplette livshistorie har Trine og Ture kastet sig over.

»Fortælle livshistorier - hvorfor nu det, tænkte jeg. Men sidst vi gjorde det, var vi jo kun 22, så det gav god mening, da vi kom i gang. Det giver et nyt syn på både en selv og den anden, så de fortællinger vil vi fortsætte med,« siger Trine.

»Ja, man udvikler sig jo hele tiden, bare det at blive forældre ændrer jo fuldstændig ens syn på en masse ting, ikke mindst ens egne forældre, så det er en god ide at genfortælle og redefinere sig selv og hinanden jævnligt,« siger Ernest Holm Svendsen.